De “stille maatschap” en het handelsregister / de Kamer van Koophandel denkt nog steeds dat een in het handelsregister ingeschreven personenvennootschap “stil” is

In een artikel uit 2011 heb ik al aandacht besteed aan de gedachte van de Kamer van Koophandel dat een in het handelsregister ingeschreven “stille maatschap” nog stil zou zijn.

Vandaag kwam ik op de site van de Kamer van Koophandel weer het een en ander over de stille maatschap tegen. Er is op de site van de Kamer van Koophandel nog steeds een pagina over de inschrijving van stille maatschappen [**], daaruit blijkt dat de Kamer op het gebied van het “stil” zijn nog steeds niet wijzer is geworden. Uit het antwoord op de laatste vraag blijkt de vermoedelijke werkelijke reden voor de behoefte aan inschrijving, nl. de behoefte van de overheid aan informatie. Dat is wel bijzonder, nu het handelsregister als bron van informatie voor het bedrijfsleven is bedoeld. Onderstaand citeer ik uit de genoemde pagina (onderstreping door mij) [*]:

Moeten alle maten van de stille maatschap worden ingeschreven?
Alle maten van de stille maatschap moeten worden geregistreerd in het Handelsregister, ook de stille maat die alleen goederen, arbeid of geld inbrengt. Stille maten die alleen goederen of geld inbrengen kunnen namelijk via een verleende volmacht aan een andere vennoot toch aansprakelijk zijn voor een overeenkomst die door de maatschap/maat is aangegaan. En juist bij een stille maatschap is het van belang dat de uitvoeringsinstanties alle (stille) maten kennen.

Kennelijk zijn er lieden die toch zeer veel behoefte hebben aan de inschrijving van stille maatschappen, zo blijkt uit de pagina over het begrip “onderneming” [**]. Daar schrijft de Kamer:

Als een stille maatschap niet aan al deze criteria voldoet, maar de omzet meerdere jaren hoger dan €10.000 was, dan kunt u een beroep doen op het zogenaamde ‘substance’-begrip. De Kamer van Koophandel beoordeelt dan opnieuw of er toch sprake is van een onderneming.

Over de risico’s en nadelen voor de maten (vennoten), verbonden aan het niet langer meer “stil” zijn van de maatschap, besteedt de Kamer van Koophandel geen aandacht. Een gemiste kans.

[*] Ik geloof er niets van dat in de praktijk stille maten vaak volmacht verlenen.

Aanvulling 30 januari 2020
[**] Op 30 januari 2020 was deze pagina verdwenen.

 


Aanvulling 30 januari 2020
Inmiddels schrijft de Kamer van Koophandel in Onder welke naam schrijf ik de stille maatschap in? dat een stille maatschap niet kan worden ingeschreven en geeft een terecht waarschuwing:

Onder welke naam schrijf ik de stille maatschap in?

In het Handelsregister wordt de onderneming geregistreerd en apart daarvan degene aan wie de onderneming toebehoort. De onderneming draagt een zogeheten handelsnaam (waarmee de onderneming naar buiten treedt). Degene die de onderneming exploiteert, heeft ook een naam. Dat kan de naam van een persoon zijn, maar ook van een vof, bv, (stille) maatschap, etc.

In de handelsnaam van de onderneming kunnen niet de woorden ‘stille maatschap’ of ‘maatschap’ voorkomen. Wanneer dit wel het geval is, is er feitelijk niet langer sprake van een stille maatschap aangezien het samenwerkingsverband dan naar buiten toe optreedt onder een gemeenschappelijke naam. In de naam van de stille maatschap moeten voor de registratie de woorden ´stille maatschap´ wel worden opgenomen. Dit is noodzakelijk om een onderscheid te kunnen maken tussen een openbare en stille maatschap.

Let op: wanneer extern onder de naam van de stille maatschap wordt opgetreden, wordt dit samenwerkingsverband al snel als openbare maatschap gezien. Daarom is het van belang, de woorden ‘stille’ of ‘maatschap’ alleen intern te gebruiken. Gebruik voor extern optreden – aan- en verkopen bijvoorbeeld – de gekozen handelsnaam van de onderneming waarin niet de woorden ‘stille maatschap’ of ‘maatschap’ voorkomen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Kamer van Koophandel, Personenvennootschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De “stille maatschap” en het handelsregister / de Kamer van Koophandel denkt nog steeds dat een in het handelsregister ingeschreven personenvennootschap “stil” is

  1. Hallo Ellen, kan ik uit jouw blog opmaken dat een stille maatschap niet ingeschreven zou hoeven te worden bij de KvK?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s