De “stille maatschap” en het handelsregister / de Kamer van Koophandel denkt nog steeds dat een in het handelsregister ingeschreven personenvennootschap “stil” is

In een artikel uit 2011 heb ik al aandacht besteed aan de gedachte van de Kamer van Koophandel dat een in het handelsregister ingeschreven “stille maatschap” nog stil zou zijn.

Vandaag kwam ik op de site van de Kamer van Koophandel weer het een en ander over de stille maatschap tegen. Er is op de site van de Kamer van Koophandel nog steeds een pagina over de inschrijving van stille maatschappen, daaruit blijkt dat de Kamer op het gebied van het “stil” zijn nog steeds niet wijzer is geworden. Uit het antwoord op de laatste vraag blijkt de vermoedelijke werkelijke reden voor de behoefte aan inschrijving, nl. de behoefte van de overheid aan informatie. Dat is wel bijzonder, nu het handelsregister als bron van informatie voor het bedrijfsleven is bedoeld. Onderstaand citeer ik uit de genoemde pagina (onderstreping door mij) [*]:

Moeten alle maten van de stille maatschap worden ingeschreven?
Alle maten van de stille maatschap moeten worden geregistreerd in het Handelsregister, ook de stille maat die alleen goederen, arbeid of geld inbrengt. Stille maten die alleen goederen of geld inbrengen kunnen namelijk via een verleende volmacht aan een andere vennoot toch aansprakelijk zijn voor een overeenkomst die door de maatschap/maat is aangegaan. En juist bij een stille maatschap is het van belang dat de uitvoeringsinstanties alle (stille) maten kennen.

Kennelijk zijn er lieden die toch zeer veel behoefte hebben aan de inschrijving van stille maatschappen, zo blijkt uit de pagina over het begrip “onderneming”. Daar schrijft de Kamer:

Als een stille maatschap niet aan al deze criteria voldoet, maar de omzet meerdere jaren hoger dan €10.000 was, dan kunt u een beroep doen op het zogenaamde ‘substance’-begrip. De Kamer van Koophandel beoordeelt dan opnieuw of er toch sprake is van een onderneming.

Over de risico’s en nadelen voor de maten (vennoten), verbonden aan het niet langer meer “stil” zijn van de maatschap, besteedt de Kamer van Koophandel geen aandacht. Een gemiste kans.

[*] Ik geloof er niets van dat in de praktijk stille maten vaak volmacht verlenen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Kamer van Koophandel, Personenvennootschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De “stille maatschap” en het handelsregister / de Kamer van Koophandel denkt nog steeds dat een in het handelsregister ingeschreven personenvennootschap “stil” is

  1. Hallo Ellen, kan ik uit jouw blog opmaken dat een stille maatschap niet ingeschreven zou hoeven te worden bij de KvK?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s