Artikel naar aanleiding van tuchtrechtelijke uitspraak, die als strekking heeft dat een accountant moet toezien op naleving door zijn cliënt van de verplichting tot vaststelling en deponering van de jaarrekening

Onlangs verscheen een tuchtrechtelijke uitspraak over een accountant, waarin de tuchtrechter beslist dat het aan de accountant toe te rekenen zou zijn dat een cliënt jaarrekeningen niet heeft vastgesteld en gedeponeerd bij het handelsregister. Dit lijkt mij een bijzondere uitspraak, omdat het de verantwoordelijkheid van de directie en de algemene vergadering van een vennootschap is om voor vaststelling en tijdige deponering te zorgen. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Anton Dieleman een artikel voor AccountancyNieuws geschreven geschreven. In dat artikel zegt hij terecht dat de accountant, gelet op de betrokkenheid bij de jaarrekening, er goed aan doet de cliënt schriftelijk op zijn verplichtingen te wijzen, maar dat het te ver gaat dat de accountant actief zou moeten toezien op naleving door de cliënt van zijn verplichtingen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Jaarverslaggeving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s