Coöperatie, een interessante rechtsvorm voor samenwerkingsverbanden

Er is gelukkig in de media wat meer aandacht voor: de coöperatie is een zeer geschikte rechtsvorm voor samenwerkingsverbanden. Van oudsher wordt de coöperatie door ondernemers gebruikt om samen in te kopen (inkoopcoöperatie, voorbeeld zijn de coöperaties in de horeca die ten behoeve van aangesloten ondernemers inkopen) of samen te verkopen (de verkoopcoöperatie, veel te vinden in de agrarische sector).

De coöperatie is voor veel meer activiteiten geschikt, wat ook wordt geïllustreerd door de Rabobank. De coöperatie is geschikt voor samenwerking tussen ondernemers, waarbij het persoonlijke karakter van de samenwerking voorop staat, bijvoorbeeld medische maatschappen, samenwerkingsverbanden tussen gemeenten.

Het grote voordeel van de coöperatie is het verenigingskarakter van de rechtsvorm en de grote flexibiliteit met betrekking tot het juridisch inrichten van de rechtspersoon.

Juridisch advies

De statuten en overige juridische documenten van de coöperatie vergen extra aandacht, omdat notarissen en financiële adviseurs niet altijd ervaring met deze rechtsvorm hebben. De ondernemingsrechtadvocaten van Pellicaan Advocaten adviseren over alle juridische aspecten rondom de coöperatie.

Artikelen

Een greep uit de artikelen over de coöperatie in de pers:

NB Ik verwijs naar deze artikelen voor een eerste oriëntatie, wat niet wil zeggen dat ik het overal met de artikelen eens ben.


Aanvulling 11 januari 2018
Inmiddels is de Rabobank geen coöperatie meer, wat overigens niet wil zeggen dat de coöperatie niet geschikt is als samenwerkingsverband.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Coöperatie, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s