Medische voorlichting door de overheid in strijd met farma-regels? | corona-vaccinatie

In mijn eerdere artikel over aansprakelijkheid voor vaccinatieschade constateerde ik dat artsenorganisatie KNMG er van uitgaat dat artsen geen medische voorlichting hoeven te geven omdat de overheid vaccinatie heeft voorgeschreven (zie deze pagina) [*]. Wel schrijft de KNMG dat de arts moet nagaan of er contra-indicaties zijn (zie onder het kopje ‘Welke verantwoordelijkheden heb ik als arts voor COVID-19 vaccinaties?‘).

Een specialist op het gebied van van medisch-juridische zaken en medische ethiek, mevrouw Mittemeijer Ooteman, had de moed om zich te laten interviewen over de regels waaraan de farmaceutische sector zich moet houden op het gebied van aanprijzing van geneesmiddelen, bekijk deze video. Op heldere wijze geeft zij aan dat de rijksoverheid alle regels aan de laars lapt.

Overigens komt in de video niet aan de orde of de ongenuanceerde bevordering door de rijksoverheid van corona-vaccinatie van gezonde mensen zou kunnen worden gerechtvaardigd door een vorm van noodrecht.

 

[*] Elders kwam ik bij KNMG tegen dat de rijksoverheid die voorlichting moet geven, maar die bron kon ik zo snel niet vinden.

 


Aanvulling 7 oktober 2021
Inmiddels kwam ik een publicatie van Nivel uit 2019 tegen over vaccinatie van kinderen, ‘Maatregelen om de vaccinatiegraad in Nederland te verhogen‘, waaruit blijkt dat de zorgverlener wel degelijk een informatieplicht heeft. Zie pagina’s 47/48:

Als de Wgbo niet is gewijzigd, zou ik zeggen dat dit nog steeds relevant is.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s