Coronakritiek

De complete lockdown zal er in Nederland wel komen, want de Nederlanders willen graag ‘strenge maatregelen’, op dit moment worden de geesten rijp gemaakt voor nog meer isolatie. Of de maatregelen werken lijkt niet uit te maken en alternatieven worden niet onderzocht.

Tegenspraak door Helsloot
Het is een verademing om verstandige kritiek op de maatregelen te horen. In de podcastserie Tweede Golf van BNR komt hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot aan het woord.

Zijn kritiek in de podcast is gelijksoortig aan wat in het interview Gevolgen coronamaatregelen ‘moreel onverantwoord’ in Medisch Contact is te vinden. In dat artikel wordt Helsloot geciteerd met onder meer:

Mensen die in hun zucht naar eigen optimale veiligheid onveiligheid bij anderen veroorzaken. Zij hebben vanuit hun tuin na een dag telewerken geen oog voor mensen die driehoog achter wonen en om rond te komen wel naar buiten moeten om te werken.’

Helsloot is verbonden aan het Crisislab en was een van de auteurs van Wat is bekend over het coronavirus, een literatuuronderzoek in opdracht van de evenementensector. De versie van 24 augustus jl. van het rapport is hier te downloaden en bevat nuttige informatie die ook buiten de evenementensector bruikbaar is. Zo bespreekt het rapport de effectiviteit van het niet-medische mondkapje (dat waarschijnlijk geen bescherming aan de drager biedt en wel de uitstoot van virus door de drager iets beperkt).

Hij constateert dat nog steeds niet bekend is waarom sommige corona-positieven nauwelijks andere mensen besmetten terwijl anderen grote aantallen mensen besmetten (pagina 20, “Het grootste deel van de besmettingen vindt plaats door een klein percentage van de mensen“). Dat is een van de dingen die mij verbaast: dat er nog zo weinig bekend is over corona, terwijl het al zo lang onder ons is. Men lijkt gefocust op de farmaceutische oplossing (het vaccin), terwijl dit nog een hele tijd kan duren en het de vraag is of dit wel een definitieve oplossing biedt.

Mijn indruk is dat er nog maar heel weinig bekend is over de verspreiding van het virus en of maatregelen werken.

Verder lijkt het of de maatregelen zich vooral tegen jongeren richten en wordt niet nagedacht over het inschakelen bij de coronabestrijding van mensen die werkloos thuis zitten.

Tweede Golf | BNR
Andere deskundigen die door BNR worden geïnterviewd:
Naomi Ellemers, universiteitshoogleraar en sociaal psycholoog, die helaas niet spreekt over de onnatuurlijkheid van de coronamaatregelen.
Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en lid van het Red Team, met een verhaal wat ik al ken. Het Red Team verwacht – anders dan Helsloot – veel heil van een totale lockdown.

Deze interviews moet ik nog beluisteren:
Marion Koopmans, viroloog en lid van het OMT
David Jongen, bestuursvoorzitter Zuyderland Ziekenhuis en vice-voorzitter NVZ

 

Zo nu en dan blog ik over corona en de smetvrees-samenleving.

 


Aanvulling 27 januari 2021
Nog steeds lijkt het er in Nederland op dat verstandig tegengeluid ontbreekt. In de Frankfurter Allgemeine Zeitung kom ik wel intelligente artikelen tegen, zoals Das Problem mit dem Lockdown, waarin op een heldere manier wordt uitgelegd waarom de maatregelen niet werken.

Zoals de vraag “Warum gibt es keine gezielten Maßnahmen?“, antwoord: “Der Lockdown ist so pauschal, weil gezielte Maßnahmen politische Unruhe schaffen. Dann gibt es Debatten, Nachfragen, Streit, Verstöße“.

En: “Das ewige Verschärfen hat nur einen großen Nachteil. Mit jeder Verschärfung nimmt die Effektivität der Maßnahme ab“.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s