Consultatie over het recht op onbereikbaarheid van werknemers

Fascinerend is dat op 18 februari jl. een wetgevingsconsultatie is gestart over een initiatiefwetsvoorstel van Gijs van Dijk over het recht op onbereikbaarheid van werknemers. In de aankondiging staat dat het om het volgende gaat:

Werkgevers moeten de risico’s van continue bereikbaar zijn in kaart brengen en daarbij, in samenspraak met werknemers, maatregelen nemen om de nadelige gevolgen van het altijd bereikbaar zijn te voorkomen. Iedereen moet namelijk zeker kunnen zijn van ongestoorde vrije tijd (…)

Indien nodig dient de werkgever hiervoor maatregelen te nemen en deze schriftelijk in de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) vast te leggen.
Werknemers kunnen met dit wetsvoorstel, nadat er afspraken met de werkgever zijn gemaakt, onbereikbaar zijn buiten werktijd.

Voorgesteld wordt om de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs te wijzigen. Het voorstel inzake de Arbeidsomstandighedenwet luidt:

De Arbeidsomstandighedenwet wordt als volgt gewijzigd:

A
Aan artikel 3, tweede lid, wordt een zin toegevoegd, luidende: Hierbij wordt in ieder geval invulling gegeven aan het recht van de werknemer om onbereikbaar te zijn om arbeid te verrichten buiten werktijd.

B
In artikel 5 wordt onder vernummering van het tweede tot en met zesde lid tot derde tot en met zevende lid een lid ingevoegd, luidende:
2. In de risico-inventarisatie en -evaluatie wordt tevens vastgelegd hoe de rusttijd, als bedoeld in artikel 5:3 van de Arbeidstijdenwet, wordt gewaarborgd door de werkgever.

De consultatie loopt tot en met 31 maart aanstaande.

Meer informatie:

 

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Arbeidsrecht, Grondrechten en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s