Panama in Nederland | cybercrime als actiemiddel

Het kan niemand ontgaan dat Nederlandse trustkantoren en hun ‘doelvennootschappen’ (brievenbusmaatschappijen) in de schijnwerper staan, dankzij Panama, een land dat onlangs door de FATF is verwijderd uit de lijst van landen met tekortkomingen (zie dit DNB bericht).

Cybercrime

Boeiend is in dit verband dat cybercrime een belangrijke rol speelt bij het opsporen van deze informatie. Volgens de berichten is de informatie verkregen door het hacken van een trustkantoor in Panama.
Het zou me niet verbazen als hackers proberen binnen te komen bij allerlei partijen die interessant worden geacht door degenen die bezig zijn met onderzoek naar belastingontduiking en betrokkenheid bij criminelen. Dat kan een brede groep van ondernemingen zijn.

De vraag is of deze illegale methoden gevolgen kunnen hebben voor de bruikbaarheid van de uitkomsten in strafrechtelijke en sanctierechtelijke procedures. Wellicht dat leerstukken van ‘onrechtmatig verkregen bewijs’ moeten wijken voor het goede doel.

Panama Papers

Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad vormen het Nederlands ICIJ-team dat met de Panama Papers bezig is.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Trustkantoren en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s