Voorstellen wijziging VvE-recht ongeschikt om doel te bereiken [2]

In een artikel onder de kop “Voorstellen wijziging VvE-recht ongeschikt om doel te bereiken” besteedde ik aandacht aan de consultatie over wijziging van het recht inzake verenigingen van eigenaars (VvE’).

De rijksoverheid gaat door met de onverstandige plannen en krijgt nu kritiek uit de hoek van de wetenschap.

Huijgen in WPNR over het VvE-voorstel

Prof. mr. W.G. Huijgen legt in een artikel “Enige vragen rond het wetsvoorstel inzake het verbeteren van het functioneren van de VvE” aan het juridische publiek van het tijdschrift WPNR uit, dat de ontwerpers van het voorstel niet goed hebben nagedacht over de privaatrechtelijke aspecten van het voorstel. Het is bijzonder dat een gewone meerderheid binnen de vergadering van eigenaren de minderheid kan binden door vóór het aangaan van een lening te stemmen.
Een VvE heeft zelf (vrijwel) geen vermogen anders dan het door de bijdragen van de eigenaren gespaarde bedrag; als onverstandige leningen worden aangegaan en de appartementseigenaren over onvoldoende middelen beschikken, zou de VvE failliet kunnen gaan. De appartementseigenaren zijn aansprakelijk voor de schulden van de VvE, zodat zij in het faillissement kunnen worden meegetrokken, ook al hadden ze voordien geen financiële problemen.
Huijgen stipt nog diverse andere problemen aan rondom het aangaan van leningen door de VvE.

Mijn conclusie

Ook al zou de wetgever zo onverstandig zijn het wetsvoorstel in de huidige vorm aan te nemen:

  • een verstandige VvE doet er goed aan geen leningen aan te gaan:
  • bestuurders van de VvE lopen grote risico’s als zij de rechtspersoon een lening laten aangaan zonder voldoende waarborgen.

Vindplaats artikel Huijgen: WPNR 19 maart 2016, pagina 227 en verder.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s