ISO-norm naleving wet- en regelgeving

Naleving van snel veranderende wet- en regelgeving is een van de belangrijke problemen waarmee ondernemers tegenwoordig te maken krijgen. Juist door ICT en door te optimistische regelgevers veranderen regels in een zodanig hoog tempo dat de belanghebbenden en betrokkenen (inclusief hun juristen) nauwelijks in staat zijn het bij te houden.

In de wereld van de normeringen, “ISO”, wordt momenteel een speciale ISO-norm ontwikkeld op het gebied van naleving van wet- en regelgeving. Als jurist vind ik dat een intrigerend fenomeen.

Stichting Nederlands Normalisatie-Instituut (NEN) schrijft op haar website:

ISO 19600 wordt ontwikkeld in de vorm van een richtlijn voor compliancemanagement en niet als een eisenstellende (certificeerbare) norm. Dat is een bewuste keuze waar de Nederlandse normcommissie mee heeft ingestemd. Er zijn al voldoende certificeerbare managementsysteemnormen voor specifieke onderwerpen, waarvan compliancemanagement deel uitmaakt; denk bijvoorbeeld aan ISO 14001 voor milieumanagement of OHSAS 18001voor arbomanagement. ISO 19600 is bedoeld om organisaties te helpen hun bestaande aanpak van compliancemanagement te verdiepen en te verbreden.

Compliance is mensenwerk
In ISO 19600 worden standaardelementen van een managementsysteem ingekleurd en aangevuld voor het onderwerp compliance. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht voor rollen en verantwoordelijkheden van bestuur, directie, lijnmanagement en medewerkers van een organisatie en voor de onafhankelijkheid van de compliance-officer (of algemener: de compliancefunctie).
Voorbeeldgedrag en commitment van managers is essentieel om een cultuur tot stand te brengen waarin compliance ‘normaal’ is en medewerkers op alle niveaus en in alle omstandigheden het juiste gedrag en attitude ten toon (kunnen) spreiden. Omdat compliance voor een belangrijk deel mensenwerk is, is vanuit Nederland ook nadrukkelijk gevraagd om aandacht voor zogenoemde soft controls als onderdeel van beheersmaatregelen.

Het is de bedoeling dat ISO 19600 begin 2015 definitief wordt gepubliceerd.

Ik ben benieuwd wat het inhoudt, wat het effect is en hoe de snelle ontwikkelingen worden bijgehouden.

NB Opmerkelijk is dat op de NEN-site de juridische naam van de organisatie heel moeilijk is te vinden. Via een zoekopdracht op de volle naam van de organisatie (via andere weg verkregen) op de site, vond ik wel pdf-bestanden met de naam er in, zoals statuten en huishoudelijk reglement en algemene voorwaarden. Het is vaag hoe je die via de html-pagina’s kunt vinden.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op ISO-norm naleving wet- en regelgeving

  1. wijnants zegt:

    Eea wordt oa toegepast in het kader van NTA8120, wat momenteel vooral leeft bij beheerders van instrastructuur in Electriciteits en gasvoorziening. Naar het zich aan laat zien biedt dit ook de structuur waar tal van bedrijven baat bij kunnen hebben omdat de norm herkenbaarheid biedt naar stakeholders m.b.t. wijze van voldoen aan gestelde eisen.
    De snelle ontwikkelingen worden bijgehouden door oa de inbedding van een specifieke rol “compliance manager” waarmee sturing op basis van centraal overzicht is geborgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s