Belastingdienst verstrekt inkomensgegevens aan anderen dan sociale verhuurders

Uit een bericht op de site van de Nationale Ombudsman, getiteld “Belastingdienst verstrekt inkomensgegevens aan verhuurders vrije sector” blijkt dat de Ombudsman vragen heeft gesteld over de verstrekking van inkomensgegevens door de Belastingdienst, in het kader van de nieuwe huurverhogingsregels in de sociale woningbouwsector. In het artikel staat:

De Ombudsman wil van de Belastingdienst weten hoe hij het verstrekken van de inkomensgegevens aan sociale verhuurders heeft geregeld. Op de website van de Rijksoverheid staat nu: ‘Huurt u een vrije sector woning en heeft uw verhuurder toch een inkomensindicatie voor uw woning opgevraagd bij de Belastingdienst? U kunt dit schriftelijk melden aan de Belastingdienst/Centrale Administratie…‘. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst feitelijk gegevens verstrekt als deze onbevoegd worden opgevraagd door een vrije sector verhuurder. De ombudsman wil weten of het hier gaat om een bewuste keuze of een bewust aanvaard gevolg. Hoe wordt bovendien gewaarborgd dat mensen die helemaal geen verhuurder zijn, deze gegevens opvragen?

Reactie Belastingdienst

In reactie hierop laat de Belastingdienst schriftelijk aan de Nationale ombudsman weten dat de Belastingdienst handelt conform de regelgeving rond de inkomensafhankelijke huurverhoging van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit ministerie is verantwoordelijk voor het huurbeleid.
Daar waar bij de Belastingdienst signalen binnenkwamen die erop leken dat sprake was van het structureel opvragen van gegevens van niet-gereguleerde huursituaties is er contact geweest met de verhuurcorporatie. Over signalen afkomstig uit de praktijk is overleg tussen de Belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De Nationale ombudsman zal mede op basis van de brief van de Belastingdienst de ontvangen signalen beoordelen en vervolgens tot afronding van het onderzoek komen.

NB Overigens blijf ik het vreemd vinden dat inkomensbeleid wordt gevoerd via de huurverhoging.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s