Pers-onvrijheid

In de intro van de laatste nieuwsbrief van iBestuur (3 mei 2018) maakt Peter Lievense zich zorgen over de persvrijheid:

Vandaag is het de Dag van de Persvrijheid. Gevaarlijk beroep, journalist. Deze week kwamen er nog negen om in Afghanistan. De persvrijheid daalt wereldwijd, ook in Europa. Als politiek bedrijven vooral het aanwakkeren van boosheid inhoudt, en nepnieuws daarbij onontbeerlijk is, dan vormt de onafhankelijke pers een directe bedreiging. In Slowakije en Malta zijn journalisten vermoord die onderzoek deden naar innige banden tussen politiek en maffia.

Maar niet alleen geweld en intimidatie bedreigen het functioneren van de onafhankelijke pers. De marketingbudgetten die het bedrijfsleven tot voor enkele jaren bij media in eigen land besteedde, verdwijnen nu voor een groot deel in de zakken van de aandeelhouders van Facebook en Google. Redacties, zeker die in de regio, moeten elk dubbeltje omdraaien.

Bedrijven en overheden lijken er niet echt mee te zitten. Het hoofd communicatie van een van onze universiteiten bijvoorbeeld verklaarde onlangs de ‘oude media’ passé. Zijn voorlichters zouden zelf het nieuws wel gaan brengen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s