Klagen over journalisten | wanneer komt er een media-rechter?

Als er iets mis gaat in de berichtgeving door journalisten, laten de meeste slachtoffers het over zich heengaan. Sommigen proberen bij de Raad voor de Journalistiek (RvJ) voor elkaar te krijgen dat de journalist en zijn krant worden veroordeeld, wat kan betekenen dat de Raad vaststelt dat journalist en krant journalistiek onzorgvuldig hebben gehandeld en moeten rectificeren. Informatie over de uitspraken is te vinden op de website van de RvJ.

Zoekfunctionaliteit is gebrekkig

Opvallend is dat in de zoekfunctionaliteit van de Raad niet via tags kan worden gezocht op het medium of op de naam van de journalist. Dat zou het makkelijk maken om te zien welke journalisten veel klachten krijgen.

Bij de samenvatting van de uitspraken staan wel tags, zoals de aard van het medium (‘landelijk dagblad’), de aard van de klacht (bijvoorbeeld ‘onjuiste berichtgeving’) en aanvullende informatie, bijvoorbeeld schending van de privacy (‘verdachten/veroordeelden’, ‘vermelding persoonlijke gegevens’). Via de tags kan niet worden doorgeklikt naar andere uitspraken met dezelfde kenmerken.

Als gevolg hiervan is het niet makkelijk om de uitspraken te rubriceren en deelanalyses te maken, bijvoorbeeld: hoe vaak worden journalisten veroordeeld voor privacyschendingen, welke media worden het vaakst aangepakt en op welk type schendingen hebben de overtredingen betrekking.

Mini-onderzoek Het Financieele Dagblad

In een mini-onderzoekje heb ik me daarom beperkt tot Het Financieele Dagblad (het FD). In de database vond ik acht uitspraken gericht tegen de hoofdredacteur van deze krant. Daarvan zijn drie zaken afgewezen (afgewezen, ongegrond, zorgvuldig), in één zaak verklaarde de RvJ zich onbevoegd. In vier zaken gaf de Raad de klager gelijk.

De uitspraken zijn gedaan in 2008 (1), 2009 (1), 2010 (2), 2014 (1), 2016 (1) en 2017 (2). Uiteraard kunnen het er in 2017 meer worden aangezien het jaar niet voorbij is.

Vier van de zaken zijn gericht tegen Vasco van der Boon, waarvan de Raad één keer vindt dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld. Op nummer twee staat Gerben van der Marel, tegen wie twee keer is geklaagd, één keer gegrond en één keer ongegrond. De overige vijf FD-journalisten komen (in relatie tot het FD) allen maar één keer voor. Bij vier van hen krijgt de klager in uitspraken uit 2010 gelijk.

Media-rechtbank

In deze digitale tijd is een instantie als de RvJ met zo’n beperkte doelgroep als journalisten niet meer passend. Mij lijkt dat het tijd is geworden dat een ruimere groep van publicisten dan alleen journalisten ter verantwoording kan worden geroepen bij een laagdrempelige gespecialiseerde rechterlijke instantie. Zo’n gespecialiseerde rechter kan effectieve bevoegdheden krijgen, waarmee digitale trollen en ander gespuis kan worden aangepakt.

Meer informatie:

  • Website Raad voor de Journalistiek

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s