‘We moeten veel kritischer kijken naar de effecten van informatietechnologie’

Onder de titel ‘We moeten veel kritischer kijken naar de effecten van informatietechnologie’ (FD, betaalmuur) schreef Michiel Goudswaard over een interview met Martijn de Waal. De Waal signaleert dat er grote macht terecht komt bij informatietechnologiebedrijven uit Silicon Valley. Grote spelers beïnvloeden ons leven “terwijl niemand werkelijk greep op ze heeft … Het is niet makkelijk om tegenmachten te vormen voor deze reuzen“. Het is de moeite waard dit artikel te lezen.

Eigen voorbeeld:
als binnenkort de Europese banken – na ‘toestemming’ van de klant – betaalgegevens moeten afgeven aan de nieuwe toetreders tot de Europese betaalmarkt, te weten Google en Apple, ontstaat bij laatstgenoemden een enorme concentratie aan persoonsgegevens. Naar verwachting zullen klanten via reeds bekende methoden worden verleid om die toestemming te geven. Zoals gebruikelijk omvat de gegevensverstrekking niet alleen de gegevens van degene die toestemming heeft gegeven, maar ook van degenen waarmee de toestemminggever betalingsverkeer heeft. Er zal goed over moeten worden nagedacht over de vraag of dit wel gewenst is en of alternatieven bevorderd moeten worden.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s