AFM trekt beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’ in naar aanleiding van invoering AIFMD regels in Nederland

In de laatste AIFMD nieuwsbrief laat de AFM weten dat de beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’ wordt ingetrokken:

Intrekken beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’
De komst van de AIFM-richtlijn heeft de regelgeving voor beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen verbreed. De reikwijdte van het begrip ‘beleggen’ zoals neergelegd in de Beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’ is te beperkt om aan dit bredere toepassingsbereik recht te doen. Activiteiten van bijvoorbeeld private equity-, venture capital-, infrastructuur- en bepaalde hedge fondsen kwalificeerden (onder bepaalde omstandigheden) op basis van de Beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’ als ‘ondernemen’ en vielen daardoor niet onder de regelgeving voor beleggingsinstellingen. Deze activiteiten vallen sinds de inwerkingtreding van de AIFM-richtlijn in Nederland wel onder de regelgeving voor alternatieve beleggingsinstellingen.

Vanwege dit bredere toepassingsbereik van de AIFM-richtlijn heeft de AFM de Beleidsregel ‘Ondernemen of beleggen’ ingetrokken (Besluit tot intrekking Beleidsregel Ondernemen of Beleggen). Waar de AIFM-richtlijn die ruimte laat, blijft de AFM de in de beleidsregel neergelegde handvatten gebruiken. Activiteiten die voor de inwerkingtreding van de AIFM-richtlijn als ‘beleggen’ kwalificeerden zullen ook onder de nieuwe regels als ‘beleggen’ blijven kwalificeren. De ingetrokken Beleidsregel blijft vindbaar op de website van de AFM.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s