Financiële sector wil beter ubo-register en meer handhaving | Wwft

Financiële instellingen dringen bij de overheid aan op een beter ubo-register, zo blijkt uit een bericht op de site van bankenorganisatie NVB, waarin onder meer staat:

Het Verbond van Verzekeraars (Verbond), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Verenigde Betaalinstellingen Nederland (VBIN) hebben daarom in een paper de problemen met het register beschreven en vragen de overheid om te zorgen voor een effectief, betrouwbaar, werkbaar en betaalbaar UBO-register. Het is daarbij belangrijk dat de Kamer van Koophandel (KvK) en het Bureau Economische Handhaving (BEH) de controle intensiveren op de juistheid en volledigheid van de in het UBO-register opgenomen gegevens. Een gebrekkig UBO-register betekent niet alleen veel werk voor financiële instellingen, maar is ook in het nadeel van klanten omdat het acceptatie en soepele dienstverlening bemoeilijkt.

De paper is hier te vinden.
Uit die paper blijkt dat er nog steeds grote verschillen zijn in de interpretatie van het ubo-begrip, want de financiële instellingen vragen om “een uniforme uitleg en toepassing van het UBO-begrip“.

De verplichting om de juistheid van het ubo-register te controleren (‘terugmeldingsplicht’) is een kostbare aangelegenheid, constateren de financiële instellingen. Om die reden willen zij graag een attenderingsservice van de Kamer van Koophandel. Verder dringen de financiële instellingen er op aan dat het raadplegen van het ubo-register gratis wordt (als dat voor iedereen is, is dat fijn voor criminelen en trollen).

De financiële instellingen maken zich zorgen over hun verplichtingen bij bestaande klanten en vrezen dat zij de relatie moeten beëindigen als de klanten hun ubo’s niet hebben ingeschreven, aldus:

Tot slot moet duidelijk worden op welke manier financiële instellingen Wwft-cliëntenonderzoeken dienen uit te voeren bij entiteiten die na 27 maart 2022 nog niet zijn ingeschreven in het UBO- register. Immers, zonder bewijs van inschrijving geldt een verbod op het aangaan van de zakelijke relatie conform artikel 5 Wwft. Wij roepen de overheid daarom op de einddatum van 27 maart 2022 te heroverwegen.

 

NB Uiteraard spelen de databeschermingsrisico’s voor de mensen die in het ubo-register zijn ingeschreven geen enkele rol in de paper. Daar hebben noch de overheden, noch de Wwft-plichtigen interesse. Dus de onveilige uitwisseling van persoonsgegevens mag gewoon doorgaan.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s