Bank mag Accidental American dwingen tot het doen van belastingaangifte in de VS | FATCA

Gisteren heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een voor Accidental Americans teleurstellende uitspraak gedaan. De strekking van de uitspraak is dat banken deze groep Nederlandse burgers mogen dwingen tot het doen van belastingaangifte in de Verenigde Staten, terwijl zij geen fiscaal inwoner zijn van de VS. Het komt er op neer dat de ‘toevals’ Amerikanen fiscale delinquenten zijn (terwijl zij gegronde bezwaren hebben tegen het feit dat zij in twee landen belastingaangifte moeten doen over hun wereldinkomen) en deze mensen moeten wijken voor het risico dat banken lopen op draconische sancties door de VS.

Op de site van de rechtspraak wordt de uitspraak als volgt samengevat:

Volksbank mocht rekeningen ‘onbedoelde Amerikaan’ beëindigen
Amersfoort, 23 december 2020

De Volksbank mocht bankrekeningen van een zogenoemde ‘onbedoelde Amerikaan’ stopzetten. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. In kort geding vordert een man dat het de Volksbank wordt verboden om zijn bankrekeningen te beëindigen. De bank deed dit omdat hij weigert zich aan de regelgeving rondom ‘onbedoelde Amerikanen’ te houden.

‘Onbedoelde Amerikaan’
De man is een ‘onbedoelde Amerikaan’: iemand die zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit heeft, zonder een verdere band te hebben met de Verenigde Staten. In zijn geval komt dat doordat hij in de VS is geboren, maar daar alleen in zijn eerste levensjaar heeft gewoond. Als gevolg van Amerikaanse wetgeving, die op grond van Nederlandse wetgeving ook in Nederland geldt, zijn ‘onbedoelde Amerikanen’ verplicht in de VS belastingaangifte te doen. Ook moeten financiële instellingen (zoals de Volksbank), gegevens van klanten die ‘onbedoelde Amerikaan’ zijn, doorgeven aan de VS. Dit gebeurt via de Nederlandse Belastingdienst. De betreffende klanten moeten daartoe in de VS een identificatienummer aanvragen en aan de bank verstrekken.

Niet mee eens
De man weigert dit identificatienummer aan de Volksbank te verstrekken. Hij betwijfelt of de Amerikaanse wetgeving ook in Nederland geldt. Hij is van mening dat de Volksbank zijn bankrekeningen niet op mocht zeggen. Ook niet na afweging van wederzijdse belangen. De Volksbank beëindigde de rekeningen omdat anders grote gevolgen vanuit de VS worden gevreesd. Als de bank zich niet aan de wet houdt, kan de VS een deel van de geldstromen vanuit de VS naar de Volksbank bevriezen.

Oordeel
In de Nederlandse en Europese politiek gaan veel stemmen op die zeggen dat de aangifteplicht van ‘onbedoelde Amerkanen’ een ongewenst gevolg is van de wetgeving en dat daarover overleg moet worden gevoerd met de VS. Dat maakt het oordeel van de voorzieningenrechter niet anders. Die stelt dat de Volksbank de bankrekeningen mocht beëindigen. De rechtbank is verplicht van de geldende wetten uit te gaan. Binnen dat kader rust op de man nu eenmaal de plicht het Amerikaanse identificatienummer aan te vragen en aan de Volksbank door te geven. Wel mag de man twee bankproducten houden die niet onder de Amerikaanse aangifteplicht vallen. Hij had over de kwestie ook een klacht ingediend bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Daarop is in zijn nadeel beslist. Hij vraagt in dit kort geding ook dat het Kifid wordt veroordeeld de publicatie van die beslissing terug te draaien. Ook dat wordt afgewezen.

Uitspraken
ECLI:NL:RBMNE:2020:5647

 

De eiser in het kort geding beraadt zich over de ontstane situatie.

Boze reactie europarlementariër Sophie in’t Veld:

 

 

Op dit blog staan berichten over FATCA, financiële mensenrechten en extraterritoriaal werkende regelgeving.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s