Communicatie is moeilijk voor een grootbank | ABN Amro en de Wwft

Het klassieke alibi van de bank om aan een bestaande klant een kopie/scan van een identiteitsbewijs te vragen, is de witwasbestrijding. Dat geldt ook voor ABN Amro, waarbij er in de communicatie van alles mis gaat, zo blijkt uit een verhaal dat ik te horen kreeg.

Een zzp’er met een privé-rekening en een zakelijke rekening bij ABN Amro kreeg een brief per post van de bank waarin de bank schreef “U ontving meerdere keren digitaal een bericht van ons met de vraag om uw identiteitsbewijs opnieuw aan te leveren“. De zzp’er had die verzoeken niet ontvangen omdat de bank die berichten in de bankomgeving van de privé-rekening had gezet. Via de bankomgeving van de zakelijke rekening (waarmee de zzp’er ook zijn privé-rekening kon beheren) was niets te zien en de zzp’er had niet ingelogd in de bankomgeving van de privé-rekening (daar was ook geen reden voor).

In de hiervoor genoemde brief van ABN Amro stond een dringend verzoek om een kopie identiteitsbewijs aan te leveren, zonder dat in de brief een termijn werd vermeld. Wel werd er in algemene termen gedreigd: “Voorkom dat we afscheid van u moeten nemen als klant“. De zzp’er liet de brief liggen en kreeg vervolgens een maand later tot zijn verrassing een brief van de bank waarin de bank meedeelde dat zij alle bankrekeningen van de zzp’er gaan sluiten omdat niet is voldaan aan het verzoek ‘juiste persoonsgegevens‘ door te geven.

Dat bracht de zzp’er terecht aan het schrikken.

De bank gaat hier niet zorgvuldig met haar cliënt om. Het hoofd klantcommunicatie van ABN Amro, Bas Bisschops, wiens naam onder de brieven stond, doet er goed aan de klantcommunicatie te verbeteren.

Want op de brieven is het nodige aan te merken. De bank schreef:

U heeft een aantal berichten van ons ontvangen met de vraag om de juiste persoonsgegevens aan ons door te geven. Helaas heeft u dit niet gedaan. en “Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten we onze klanten identificeren“.

De bank doet beroep op “een aantal  berichten” terwijl digitale berichten de zzp’er niet hebben bereikt en de bank geen moeite heeft gedaan om te verifiëren of de berichten zijn aangekomen.

De informatie over de Wwft is incorrect. Deze wet verplicht tot identificatie bij de aanvang van de dienstverlening. Deze zzp’er heeft de bankrekening lang geleden geopend en toen zijn identiteitsbewijs getoond. Zijn persoonsgegevens zijn derhalve juist aan de bank doorgegeven.

Verder schreef de bank:

Volgens deze wetten moeten de volgende persoonsgegevens van klanten juist in onze administratie staan:
– Voorletter(s), tussenvoegsel, achternaam
– Geboortedatum
– Adres
– Identiteitsbewijs

Dit is onjuist: de gegevens onder de eerste drie bullets zijn al lang geleden juist doorgegeven. Ook beschikt de bank al over een kopie-identiteitsbewijs, want eerder deed de bank het verzoek “om uw identiteitsbewijs opnieuw aan te leveren“.

Al eerder schreef ik dat de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) geen heridentificatie voorschrijft. Dus de bank heeft geen wettelijke plicht een vers identiteitsbewijs op te vragen. Vermoedelijk is ABN Amro het oude identiteitsbewijs kwijt geraakt, want de regels over afgeleide identificatie bestonden lang geleden nog niet. De bank vertelt hier niet netjes wat er aan de hand is.

Aan de communicatie van banken valt op dat ze niet eerlijk zijn en zich beroepen op ‘wettelijke verplichtingen’ terwijl er aan hun eigen administratie iets schort of omdat ze beleidsmatige wensen hebben. Nog erger is dat zij zonder vooraankondiging tot sluiting van rekeningen overgaan. Het is hoog tijd dat banken maatschappelijk betamelijk gaan handelen.

 


Aanvulling 18:55 uur

Op twitter komt een andere slechte bankervaring binnen. Triodos blokkeert de rekening zonder aankondiging en doet plots een verzoek om kopie-ID zonder uitleg, lees de ervaring:

 

NB Overigens ben ik geen voorstander van e-mail omdat het onderschept en gewijzigd kan worden.

 

Platform Burgerrechten kondigt mijn artikel aan:

 

Aanvulling 19:45 uur
Nog een praktijkervaring:

 

Op dit blog signaleer ik de ontwikkelingen rond criminaliteitsbestrijding door banken, lees de berichten over heridentificatie door financiële instellingen, witwasbestrijding door banken en consument en Wwft.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Communicatie is moeilijk voor een grootbank | ABN Amro en de Wwft

 1. paul duinkerken zegt:

  Inhoudelijk lijkt me dat u hier een terecht punt hebt. Ook voor banken blijft het zoeken naar wat juist is in de onduidelijke wetteksten van de WWFT en de vele aanvullende stukken. Minister van Justitie Prof. mr. F.B.J. Grapperhaus zou er goed aan doen aandacht te geven aan zijn grootste kerntaak: kwaliteit van wetgeving. Kwaliteit is oa. duidelijkheid en consistentie met andere regelgeving.
  De berichtgeving van de bank is conform de Algemene Bank Voorwaarden art 14 lid 3 (2017 uitgebreide versie)
  Internetbankieren
  Als u internetbankieren bij ons heeft, kunnen wij daar verklaringen, berichten, opgaven,
  documenten en andere informatie voor u plaatsen. U zorgt ervoor dat u die berichten zo
  spoedig mogelijk leest.
  Met internetbankieren bedoelen wij in de ABV de elektronische omgeving die wij voor u
  hebben ingericht als beveiligd communicatiekanaal tussen u en ons. Denkt u bij internetbankieren
  ook aan mobielbankieren en (andere) voor uw bankdiensten overeengekomen
  apps of vergelijkbare functionaliteiten.

  • Op het gebied van identificatie (oftewel de verificatie van de identiteit) is de Wwft niet moeilijk. Dus hier hoeft niet over de Wwft te worgen geklaagd.
   Het is leuk dat de bank verwacht dat de klant berichten leest, maar dan zal de bank er wel voor moeten zorgen dat het bericht de klant bereikt. Met digitale middelen is dat prima te realiseren.

 2. [anoniem] zegt:

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Na mijn scheiding in 2005 heb ik de en/of rekening tot een paar maanden geleden zonder enig probleem aangehouden. Ik heb de brieven (vier stuks) wel ontvangen en telkens direct met AbnAmro klantenservice overlegd. Andere rekening (stom, bij AbnAmro) op eigen naam laten aanmaken maar onder hetzelfde klantnummer. Ook een bezoek gebracht aan het kantoor Coolsingel. Ik kan namelijk niet het ID overleggen van mijn ex-vrouw want ik heb geen idee waar zij woont. Ook ik kreeg de brief dat ik geen klant kan blijven, onduidelijk is nu welke rekeningen opgeheven zullen worden. Communicatie kan alleen per schriftelijke brief, daar heb ik gebruik van gemaakt. Ik ben er klaar mee en verhuis naar een andere bank. Wat mij vooral dwarszit is de arrogantie en het kennelijk volkomen langs elkaar heen werken bij de afdelingen van AbnAmro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s