Ubo-registerwet aangenomen door Eerste Kamer

Het is een ernstige klap voor de mensenrechten van Nederlandse burgers die betrokken zijn bij rechtspersonen en personenvennootschappen, dat de Eerste Kamer op 23 juni jl. het wetsvoorstel inzake het ubo-register heeft aangenomen. De stemverhoudingen waren:

Voor: CDA, VVD, Fractie-Otten, GroenLinks, SP, 50PLUS, PvdA, OSF, D66, PvdD en ChristenUnie.
Tegen: SGP, FVD en PVV.

Het wachten is nu op de inwerkingtreding en de uitvoeringsregelgeving. Pas als daar duidelijkheid over is, zal de ernst van de onnodige witwasbestrijdingsbureaucratie voor iedereen duidelijk worden.

Slechte wet
De ubo-registerregelgeving is naar mijn mening om vele redenen onjuist. Een van de redenen is dat er een veel te ruim begrip ‘uiteindelijk belanghebbende‘, oftewel ‘ubo’ wordt gehanteerd, onder meer doordat rechtspersonen en personenvennootschappen altijd een ubo moeten hebben en bij het ontbreken van een ubo de statutair bestuurders allen als ubo’s worden geregistreerd. Verder is de openbaarheid van het ubo-register en de mogelijke doorlevering door de Kamer van Koophandel van die gegevens aan private partijen, zoals datahandelaren en Open State Foundation, ongewenst. Het is voldoende dat overheidsinstanties over de gegevens kunnen beschikken. Er is nog veel meer op aan te merken.

De wet heeft een Europese grondslag, wat betekent dat Europa hier een scheve schaats heeft gereden. Dat zal het niet makkelijk maken de regelgeving onderuit te halen.

Private initiatieven tegen het register
Als de Nederlandse overheid niet voor haar burgers opkomt, zijn private initiatieven nodig, zoals van Privacy First. Zij schreven Privacyschendend UBO-register schiet doel voorbij en kondigen acties aan. Ze nodigen geïnteresseerden uit:

Privacy First overweegt om juridische stappen tegen het UBO-register te nemen wegens schending van het Europees privacyrecht. Zou u (of uw organisatie) graag als mede-eiser aan een dergelijke rechtszaak tegen het UBO-register willen deelnemen of Privacy First hierin financieel willen steunen? Neem dan contact met ons op of wordt donateur!

Aangezien de statutair bestuurders van Privacy First, een stichting, zelf ook in het ubo-register zullen worden opgenomen, hebben die statutair bestuurders hier al een eigen belang.

 

 

Meer informatie:

  • Pagina stemmingsuitslagen vergadering Eerste Kamer 23 juni jl.
  • Datahandelaren maken al reclame met hun dump van het ubo-register, lees bijvoorbeeld dit Emerce bericht.
  • Dossier Eerste Kamer inzake het wetsvoorstel Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s