In een passage uit een tekst over openbaarmaking Europese subsidiegegevens bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kwam ik een intrigerende tekst tegen die betrekking heeft op de gegevens van subsidieontvangers in een Nederlandse database:
De gegevens uit de database mag u niet voor commerciële doeleinden gebruiken.
Zou er een datahandelaar zijn die zich hier iets van aantrekt?
De tekst staat in de privacy passage op de pagina. Daar staat dat bepaalde begunstigden anoniem worden weergegeven. Mooi is dat op de pagina meteen naar de op grond van de privacywet, de AVG, voorgeschreven beschrijving van de gegevensverwerking wordt verwezen, wat per boekjaar (2018, 2019) gebeurt. Uit deze beschrijving blijkt dat op grond van een wettelijke verplichting van de GLB-subsidieontvangers naam, postcode, gemeente en betaaldatum subsidie wordt openbaar gemaakt.
Aanvulling 26 oktober 2020
De NOW-steun wordt eveneens openbaar gemaakt. In het FD stond daar een artikel over: Openbaarmaking NOW-steun moet werkgever maar dulden. Er wordt een advocaat geciteerd, die “weet dat het onderwerp wel ter sprake komt in de bestuurskamers van zijn cliënten. ‘Naar aanleiding van publicatie in het eerste NOW-register zijn er, voor zover ik weet, geen bedrijven die juridische actie hebben ondernomen’, zegt hij. ‘Het is al openbaar gemaakt. Je creëert er alleen maar meer publiciteit mee. En om vervolgens ook nog eens aantoonbare schade te moeten bewijzen, is helemaal lastig’“. Dat is klassiek voor de databescherming.