Witwasbestrijding is in ieder EU-land anders | notariaat

De witwasbestrijding mag dan een Europese grondslag hebben, de implementatie is in ieder EU-land verschillend, zo blijkt uit een recent bericht van KNB dat aan het slot van dit bericht wordt weergegeven. Binnen het Europese notariaat is men nu aan het inventariseren welke verschillen er per land zijn.

Indicatoren
Overigens is het begrip ‘risico-indicator’ een bron van verwarring. Op dit blog schreef ik naar aanleiding van een notariële tuchtzaak dat het begrip ‘indicator’ een begrip uit de regelgeving is en niet gebruikt kan worden voor de kenmerken die in handleidingen en leidraden worden genoemd.

In de huidige Wwft is volgens artikel 1 lid 1 Wwft een “ongebruikelijke transactie” een transactie die op grond van de indicatoren bedoeld in artikel 15, eerste lid Wwft, als ongebruikelijk is aan te merken. Vervolgens verwijst artikel 15 Wwft naar ‘indicatoren’ die bij algemene maatregel van bestuur worden vastgesteld. Die indicatoren kunnen in de bijlage bij het Uitvoeringsbesluit Wwft 2018 worden gevonden.

Dat betekent dat het begrip ‘indicator’ niet gebruikt kan worden voor de voorbeelden die in de 1000 en 1 leidraden die in Nederland in omloop zijn worden genoemd. Beter is om daar te spreken over ‘kenmerken’. Die kenmerken betekenen overigens niet automatisch dat een transactie gemeld moet worden, maar alleen dat de Wwft-plichtige extra onderzoek moet doen om vast te stellen of mogelijk sprake is van witwassen of terrorismefinanciering.

KNB bericht over witwasbestrijdingsregels in andere EU-staten

Notarissen België en Frankrijk lijken beter beschermd bij FIU-melding
13-02-2020

Belgische en Franse notarissen lijken beter beschermd bij een melding aan de Financial Intelligence Unit (FIU) dan hun Nederlandse collega’s. Dat bleek vorige week tijdens het grensoverschrijdende seminar over witwassen in Brussel.

In België en Frankrijk gaat een melding naar een aparte afdeling van de FIU. Die stuurt het onderzoek door naar het Openbaar Ministerie (OM). Daarbij mag de identiteit van de melder niet worden gedeeld. In Nederland gebeurt dit wel. Daarnaast moet de Belgische notaris wachten tot de FIU klaar is met het onderzoek. De akte kan daardoor maximaal 5 dagen vertraging oplopen.
Indicatoren

Een ander verschil is dat in Nederland ongebruikelijke transacties worden gemeld bij de FIU. In België moet de notaris ‘redelijke gronden hebben om te vermoeden’ dat sprake is van witwassen. De risico-indicatoren voor witwassen en terrorismefinanciering zijn daar in de wet opgenomen. In Nederland en Frankrijk stellen de ministeries, beroepsorganisaties en toezichthouders lijsten met indicatoren beschikbaar. De Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, verzamelt momenteel uit verschillende landen de risico-indicatoren om tot een gemeenschappelijk overzicht te komen voor het hele Europese notariaat.

 

Dit bericht verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s