Supply chain finance om de regels voor betaaltermijnen te ontduiken | AFM weet van niets

Sinds ik zelf met een situatie geconfronteerd werd waarin een grote onderneming probeerde de regels inzake tijdige betaling te ontduiken via supply chain finance [1], ‘SCF’, ook wel ‘reverse factoring’ genoemd, ben ik in dat onderwerp geïnteresseerd geraakt. Op 28 januari jl. publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een artikel over supply chain finance, AFM roept ondernemingen op tot meer transparantie over supply chain finance [2]. Uit dat bericht blijkt dat het nog niet bij de AFM is doorgedrongen dat SCF wordt misbruikt om MKB-leveranciers riskante betalingsvoorwaarden, in strijd met de Nederlandse en Europese regels inzake tijdige betaling, op te leggen.

De AFM schrijft over de positie van de leveranciers niet meer dan:

Financiële flexibiliteit
SCF-faciliteiten (of: reverse factoring) worden door een afnemer opgezet met een financiële instelling als partner. De afnemers geven aan dat de financiële flexibiliteit en stabiliteit van leveranciers belangrijk is. Als leveranciers dan factureren aan de afnemer, doet de partner aan de leverancier een voorstel voor het verstrekken van een voorschot op de factuur. Leveranciers kunnen zelf kiezen of ze ingaan op het aanbod. Zo kunnen leveranciers gemakkelijker en goedkoper een financiering krijgen.

Aandacht voor misbruik van dit systeem ontbreekt.

Grootbedrijf is nalatig met betalen van de mkb-leveranciers
Lees over tijdige betaling het nieuwsbericht van de rijksoverheid, Betalingstermijn MKB verlagen naar 30 dagen uit april 2019 [3]. Daarin staat dat grote bedrijven, als gevolg van een initiatiefwet vanuit de Tweede Kamer, sinds 2017 een maximale termijn van zestig dagen kunnen hanteren voor hun mkb-leveranciers. Ondanks deze wettelijke maatregel zijn de betalingstermijnen van grote naar kleine bedrijven in 2018 opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. In de tien jaar ervoor was de termijn juist aan het dalen naar 36,5 dagen.

Tot slot
Het is hoog tijd dat MKB-brancheorganisaties aan de slag gaan met de schaduwkant van SCF en dat de AFM zich eveneens daarmee bezig gaat houden.

Noten
[1] Mijn blog over SCF: De truuks van grote bedrijven om hun MKB-leveranciers te laat te betalen | supply chain financing, 1 juli 2018. Lees ook dit artikel uit april 2019, Betalingstermijn revisited | wanneer gaat het grootbedrijf MKB-leveranciers tijdig betalen?.
[2] Te vinden op deze locatie.
[3] Nieuwsbericht van de rijksoverheid, Betalingstermijn MKB verlagen naar 30 dagen, 24 april 2019.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Handelsrecht en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s