Mogen banken Amerikaanse grondrechten-schendende regels aan Nederlanders opleggen?

De Verenigde Staten legt via banken haar regels op aan de hele wereld. Dat gebeurt niet alleen bij de ‘accidental Americans’ die te lijden hebben onder FATCA.
Ook de sanctieregelgeving van de Amerikanen is een groot probleem voor banken, aangezien die sanctieregels tegen ‘criminele regimes’ soms veel verder gaan dan grondrechtelijk acceptabel is. Een voorbeeld daarvan werd op 15 januari jl. via een artikel van Camil Driessen in het NRC bekend.

Volgens dit artikel zegt ING de bankrekening van een ondernemer op omdat hij begin 2016 is mee geweest met een handelsmissie naar Cuba en omdat zijn consultancy betalingen ontvangt van bedrijven die „gelieerd zijn aan partijen die handel doen met Cuba”. Dit zou in strijd zijn met de Amerikaanse sanctieregels (en is niet in strijd met Europees recht).

De handelswijze van ING geeft aan hoe ver de arm van Uncle Sam reikt, via extraterritoriaal werkende onbetamelijke regelgeving [*]. Banken zijn zo bang door de VS van het financiële stelsel te worden afgesloten, dat zij bereid zijn om grondrechten van burgers en ondernemers te schenden.

Lees over de angst van banken voor de VS ook mijn artikel Banken zijn doodsbang voor de VS | FATCA en de nieuwe discriminatie. Dat artikel gaat over FATCA, maar bij de sanctieregelgeving werkt het precies hetzelfde.

 

[*] De onbetamelijkheid zit onder meer in de veel te ruime reikwijdte.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., Sanctieregels en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s