Ubo-register draagt niet bij aan de criminaliteitsbestrijding

In het vandaag bij Springer verschenen artikel Transparenzregister belastet Banken ohne großen Nutzen, wordt kritiek geleverd op de antiwitwasregels zoals onder meer voor banken gelden. Dat wordt volgens het artikel onder meer veroorzaakt doordat de regels per EU-land uiteenlopen. Over het ubo-register wordt opgemerkt dat de openbaarheid van het register mogelijk in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG):

Datenschutzrechtlich ist somit kontrovers diskutierbar, inwieweit die Öffnung des Registers für die Öffentlichkeit angemessen ist.

In de huidige vorm is het ubo-register volgens het artikel geen efficient en modern middel voor verzamelen van gegevens en doorgeven daarvan. De diversiteit van de gegevens zal het koppelen van de registers in de verschillende EU-staten onmogelijk maken. De inhoud van het ubo-register heeft geen meerwaarde voor degenen die er gebruik van maken (zoals overheidsinstanties en ondernemingen die moeten bijdragen aan de witwasbestrijding), terwijl het wel veel inspanningen van onder meer de banken en de registratieplichtigen vergt. Het artikel bepleit een volledig andere aanpak, op Europees niveau.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Rechtspersonenrecht, Strafrecht, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s