Terrorismefinanciering bestaat niet maar wordt wel opgespoord

Anders dan ‘witwassen‘, waarvan het kenmerk is dat de illegale herkomst van vermogensvoordeel wordt verhuld, is ‘terrorismefinanciering‘ geen fenomeen met een eigen karakter.

Het betekent niet meer dan de inkomsten die een terrorist heeft. En dat kan alles zijn, legaal (afkomstig van reguliere activiteiten, zoals loon) en illegaal (gestolen geld, enzovoorts).
Terrorismefinanciering bestaat dus niet.

Het komt er op neer dat iedereen die terrorismefinanciering moet bestrijden, dus de overheid en ondernemingen, moet kijken wie terrorist is en vervolgens of er geld of andere middelen naar die terrorist toe gaat. Zo las ik dat in Frankrijk een moeder is veroordeeld omdat zij geld naar haar zoon in het buitenland stuurde, terwijl zij niet wist dat hij terroristisch actief was (*).

In Nederland is opsporing actief op het gebied van terrorismefinanciering, zo blijkt uit dit recente bericht van het Openbare Ministerie:

Twee mannen vast in internationaal onderzoek naar terrorismefinanciering

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na informatie uit België. Er zijn op 26 maart vijf woningen in Deventer en omgeving doorzocht. Er is administratie in beslag genomen en ruim 15.000 euro contant geld. De verdachten hebben vermoedelijk inde periode van 2015 tot heden via Hawala bankieren geld naar Syrië verstuurd. Bankieren is alleen toegestaan met een vergunning en dat hadden de verdachten niet. Daarnaast is de verdenking dat er geld werd gestuurd aan uitreizigers die zijn vertrokken om deel te nemen aan de gewelddadige Jihad in Syrië, zogenoemde Foreign Terrorist Fighters. Zij zouden dit hebben gedaan in opdracht van familieleden en bekenden van de uitreizigers.

Hawala bankieren
Hawala bankieren is een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De hoogte van de bedragen en de namen van personen voor wie de gelden bestemd waren, werden door de verdachten doorgegeven aan een wisselkantoor in Turkije. Deze zorgden dat het geld op de plek van bestemming terecht kwam. Eens in de zoveel tijd werd de schuld die verdachten hadden open staan bij het wisselkantoor in Turkije, vereffend. Hoeveel geld er is verstuurd is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk in totaal om tienduizenden euro’s. Mensen die betalingsdiensten aanbieden zonder vergunning, onttrekken zich aan het financiële toezicht. Dat is onwenselijk vanwege de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering, daarom treedt de overheid hiertegen op.

Tientallen onderzoeken naar financiering uitreizigers
De FIOD doet onder leiding van het Functioneel Parket, behalve dit onderzoek, meerdere onderzoeken naar financiering van uitreizigers. Deze onderzoeken zijn onder andere gestart naar aanleiding van FIU meldingen. Er zijn tot op heden circa 30 personen als verdachte aangemerkt. Zij maakten allen in de periode van 2013 tot en met 2017 geldbedragen over naar familie of vrienden die uitgereisd zijn. Door geld over te maken naar uitreizigers help je om de gewelddadige Jihad mede te financieren en dat is strafbaar gesteld. De bedragen variëren van 100 euro tot 17.000 euro. Ze worden verdacht van terrorismefinanciering. Het OM is bezig met het nemen van de vervolgbeslissing in die zaken.

Aanpak terrorisme financiering
De Nederlandse overheid wil met een brede integrale aanpak terrorisme voorkomen en bestrijden. Als onderdeel van die aanpak wordt terrorismefinanciering bestreden door de overheid. Ook al neem je zelf niet deel aan gewapende strijd, dat maakt niet dat je schone handen hebt. Mensen die geld overmaken naar uitreizigers, aanvaarden bewust de aanmerkelijke kans dat de verstrekte gelden worden aangewend voor het plegen van terroristische daden. Door het financieel ondersteunen van gewelddadige jihadstrijders worden zij in staat gesteld om hun strijd verder te voeren. Dat is ernstig, daarom wordt dit aangepakt.

Misdaad bestrijden is natuurlijk goed.

Maar het is te hopen dat in Nederland geen onwetende moeders worden veroordeeld voor het sturen van geld naar hun buitenlandse zonen en dochters.

(*) Bron kon ik niet zo snel meer vinden. Waarschijnlijk stond het bij Statewatch.

Meer informatie:


Aanvulling 25 mei 2018
In een artikel Rethinking Terrorist Financing; Where Does All this Lead? uit 2015 zet Hamed Tofangsaz volgens de samenvatting vraagtekens bij de aan AML analoge behandeling van TF:

The approach taken by international laws and standards to impede terrorism treats terrorist financing as another form (predicate crime) of money laundering. This approach justifies the integration of terrorist financing into money laundering counter-measures with an exaggerated focus on two inaccurate assumptions: terrorists’ involvement in criminal activities (especially organized crime), and utilising money laundering tools by terrorists to move their funds. Regarding the nature and characteristics of terrorist financing, this paper aims to examine whether from a factual standpoint, it is sufficiently reasonable to address the suppression of terrorist financing by analogy with money laundering.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s