Nudging

Mijn nieuwste ICT-woord is ‘nudging‘. Dat is beïnvloeding van burgers met behulp van digitale middelen.

Er zijn vele partijen die graag willen nudgen, zoals de overheid, die aan het experimenteren is met verkeers-nudging (projecten om verkeersgedrag te beïnvloeden, zoals Wild! van de spits) en de grote techbedrijven, die ons graag allerlei producten willen verkopen (respectievelijk ons gericht bombarderen met reclame).
Voor het ‘nudgen‘ is transparantie van belang, de burger dient zo transparant mogelijk te zijn (de grote bedrijven en de overheid zijn daarentegen zelf alleen transparant als het hen uitkomt). Die transparantie wordt op verschillende manieren bereikt, de belangrijkste daarvan is het ‘sharen‘ oftewel het ‘delen‘. Anders gezegd: ‘sharen‘ faciliteert het ‘nudgen‘.

In dat verband is het nuttig kennis te nemen van een interview met Natali Helberger, met als titel ‘Personaliseren sites leidt tot manipulatie’.

Meer informatie

  • Op het programma van het innovatiecongres van het ministerie van veiligheid van 27 november jl. stond onder meer: ‘Big Brother Is Nudging you’, met als toelichting: ‘Met nudging heeft de overheid een nieuw instrument in handen om gedrag van mensen te beïnvloeden. Niet door een norm te stellen of te dreigen met een boete, maar door op een subtiele manier een duwtje (nudge) in de goede richting te geven.
  • In vergelijkbare zin als Helberger het artikel (achter de betaalmuur) van Maxim Februari in het NRC van 12 februari jl., “De overheid ziet u en vult straks uw stembiljet in“, dat ik al eerder meldde.
  • Berichten op dit blog over nudging, profilering, big data.

Nudging in het verkeer

  • Wild! van de spits, het verkeers-nudging project in de regio Rotterdam. Intro: ‘Wild! van de spits is een project waarbij regelmatige spitsrijders worden beloond voor het mijden van de spits‘. Deze organisatie heeft persoonsgegevens van automobilisten verkregen door uit opnamen van de camera’s van rijkswaterstaat de kentekens te halen en de daarbij behorende persoonsgegevens bij het RDW op te vragen, aldus de toelichting op de site onder het kopje privacy. Overigens kon ik niet vinden wat ‘Wild! van de spits‘ nou precies is? Is het rijkswaterstaat? Of is het een andere entiteit? In het handelsregister is Wild! van de spits niet te vinden. Het is vreemd dat overheidsorganisaties hun juridische status niet bekend maken op hun website.
  • http://www.filedier.nl/ Rotterdamse filebestrijdingscampagne. Spreekt de Rotterdamse burger vriendelijk aan met teksten als ‘Het filedier is een in sociaal verband levend zoogdier, nauw verwant aan de Homo Sapiens. Hij bevolkt in grote aantallen de laagland vlaktes van de Randstad, meestal in de vroege ochtend en late middag.
  • Verkeers-nudging projecten van BNV.

Aanvulling 7 januari 2015
Op Verfassungsblog verscheen gisteren een artikel van Christopher McCrudden over nudging, “Nudging and human dignity” (6 januari 2015). In de noten noemt hij een aantal informatiebronnen over het onderwerp.
Zijn conclusie: “those seeking to pursue progressive politics should reject nudging in favour of regulation that is more transparent, more effective, more democratic, and allows us more fully to act as moral agents“.

Aanvulling 14 mei 2019
Nudging is nog steeds in de mode, zo blijkt uit deze tweet van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV):

https://platform.twitter.com/widgets.js

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s