Financiële adviseurs: oplettendheid is geboden bij advies in verband met pensioen

Pensioenbemiddeling en -advies is een zeer gespecialiseerd terrein dat op grond van recente wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (Wft) uitsluitend aan vergunninghoudende pensioenadviseurs is voorbehouden. Dit geldt ook voor advisering van werkgevers.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), toezichthouder op grond van de Wft, hangt een zeer ruim begrip “bemiddeling en advies” aan, zoals accountants tot hun spijt hebben ondervonden. Het is daarom essentieel – ter voorkoming van bestuursrechtelijke boetes (die door AFM kunnen worden opgelegd) en ter voorkoming van claims van belanghebbenden wegens illegale pensioenadvisering – om zonder Wft-vergunning geen pensioenadvies in de zin van de Wft te geven aan cliënten.

Twee pensioendeskundigen schreven in juni 2014 op accountant.nl dat accountants zich niet al te veel zorgen moeten maken. Bij adviseren gaat het het volgens hen om het beroeps- of bedrijfsmatig aanbevelen van een specifiek financieel product (of een financieel instrument of verzekering). Van bemiddelen is onder meer sprake wanneer beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden worden verricht die gericht zijn op het als financieel dienstverlener tot stand brengen van een verzekering of op assisteren bij het beheer en de uitvoering daarvan. Zie het artikel op accountant.nl door Theo Gommer en Frank Reuling. (Al lijkt het er op dat de AFM er anders over denkt.)

Op de website van de AFM vond ik geen duidelijke uiteenzetting inzake de vraag wat onder advies en bemiddeling wordt verstaan. Wel vond ik een passage waarin de AFM op de website schrijft over vrijstelling. Er staat dat een vrijstelling geldt als aan alle navolgende voorwaarden wordt voldaan:

1. De adviseur heeft een andere hoofdberoepswerkzaamheid dan het verlenen van financiële diensten.
2. Vanwege de hoofdberoepswerkzaamheid heeft de adviseur inzicht in de financiële situatie van zijn klant.
3. De adviezen over financiële producten liggen in het verlengde van de hoofdberoepswerkzaamheid.
4. De adviseur ontvangt voor de verleende adviezen geen betalingen van de aanbieder.
5. De adviezen mogen slechts marginaal onderdeel uitmaken van de totale werkzaamheden.
6. De adviseur bemiddelt niet in het product waarover hij adviseert

Tot slot

Uiteraard kunnen (reguliere) werkzaamheden met een mogelijk verband met pensioenadvies wel worden uitgevoerd als er geen sprake is van bemiddeling of advies in de zin van de Wft.

Het is aan te bevelen de grenzen van de Wft nauwlettend in de gaten te houden en indien nodig gespecialiseerd juridisch advies in te winnen.

 

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s