Tendens in het bestuursrecht: steeds meer meldplichten, gesanctioneerd door een ruim arsenaal aan bestuurlijke sancties

Steeds vaker neemt de wetgever in de regelgeving verplichtingen voor burgers op om te melden dat zich bepaalde (rechts)feiten hebben voorgedaan. Bij niet-melden of niet tijdig melden kan de overheid sancties opleggen, zoals een bestuurlijke boete.

Al eerder maakte ik melding van de nieuwe meldplicht in het kader van fiscaal bodembeslag, die tot doel heeft de fiscus in de gelegenheid beslag te leggen op eigendommen van anderen dan de belastingschuldige, een regeling die de rechtmatige belangen uitholt van eigenaren, onder meer leveranciers die onder eigendomsvoorbehoud leveren [*].
Ook de meldplicht van ongebruikelijke transacties op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), kan in deze rubriek worden ingedeeld.

In het subsidierecht krijgen belanghebbenden (subsidiegerechtigden) eveneens te maken met nieuwe meldingsplichten, zo blijkt uit dit artikel van Christien Saris. Niet-naleving van verplichtingen heeft niet alleen tot gevolg dat er subsidie moet worden teruggegeven. De boete kan er boven op komen.

Al met al wordt het er voor ondernemers juridisch niet simpeler op.

Het zou nuttig zijn als alle (nieuwe) meldplichten in wet- en regelgeving eens een keer in beeld worden gebracht, dat er wordt onderzocht of de belanghebbenden voldoende op de hoogte zijn gebracht door de overheid van het bestaan van de meldplicht en dat wordt nagegaan of dit een effectief middel is. Is er al een promovendus met dit onderwerp bezig? Zo nee, dan wordt het tijd!

[*] Zie deze artikelen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuurlijke boete, Bestuursrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s