Rapport over renteberekeningssoftware van gerechtsdeurwaarders

Soms houdt de Tweede Kamer zich met opmerkelijke onderwerpen bezig. Naar aanleiding van kamervragen is door het Bureau Financieel Toezicht een rapport opgesteld over de renteberekeningssoftware van gerechtsdeurwaarders. Ik ben heel benieuwd of de overheid nog meer van dit soort onderzoeken gaat instellen, bijvoorbeeld naar de fiscale aangiftesoftware die belastingadviseurs gebruiken en naar de door accountants gebruikte software voor jaarrekeningen(controle).

Hierna volgt het nieuwsbericht zoals op de site van de overheid is gepubliceerd.

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft het rapport ‘Renteberekening door Gerechtsdeurwaarders’ van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het BFT deed onderzoek naar aanleiding van berichtgeving in de media dat gerechtsdeurwaarders te veel rente in rekening zouden brengen.

Niet is gebleken van een structurele en substantiële benadeling van schuldenaren als gevolg van de gebruikte software. Door gerechtsdeurwaarders worden verschillende softwarepaketten gebruikt waarin verschillend wordt omgegaan met de wijze van afboeking van betalingen op de (rente over) schulden. Als gevolg van het hanteren van verschillende methoden van afboeking zijn afwijkingen geconstateerd, die overigens zeer beperkt van omvang zijn.

Het BFT beveelt aan om in de uitvoeringspraktijk te komen tot een eenduidige uitleg van de wet- en regelgeving, de in gebruik zijnde softwarepakketten daarop aan te passen en de goede werking daarvan zoveel mogelijk te garanderen. Voorts acht het BFT het wenselijk dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) haar leden nogmaals oproept om onderzoek te verrichten naar de correcte werking van de renteberekening in de bij hen in gebruik zijnde softwarepakketten.

Een breed samengestelde commissie van de KBvG is bezig aanbevelingen te formuleren over verschillende aspecten van de renteberekening, zoals de wijze van berekening van samengestelde interest en de toerekening van betalingen. De KBvG verwacht dat deze commissie nog dit jaar met haar bevindingen zal komen. De KBvG zal vervolgens de gerechtsdeurwaarders informeren en nogmaals oproepen de in gebruik zijnde softwarepakketten kritisch te bezien. Daarnaast zullen de bevindingen ook met de softwareleveranciers worden besproken.

Zie voor meer informatie de brief aan de Tweede Kamer en het rapport van het BFT.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.] en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s