Informatieuitwisseling binnen het Financieel Expertise Centrum

Het Financieel Expertise Centrum (FEC) is een samenwerkingsverband tussen verschillende autoriteiten binnen de financiële sector, actief op het gebied van toezicht, controle, opsporing en vervolging. Op dit moment zijn de partners: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB), de Belastingdienst, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Regiopolitie Amsterdam-Amstelland, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie (OM). Het ministerie van Financiën en het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn als waarnemers bij de niet-operationele activiteiten van het FEC betrokken.

Voor degenen die belangstelling hebben voor de activiteiten van het FEC is interessant dat mr. M. van den Broek (politie) en D. Popping MPA (hoofd FEC-eenheid), voor het Jaarboek Compliance 2013 een artikel hebben geschreven met als titel ‘De governance van het Financieel Expertise Centrum’, dat gaat over de informatie-uitwisseling binnen het FEC en dat ook op de ontstaansgeschiedenis ingaat. De auteurs concluderen onder meer:

Ten aanzien van de aspecten van verantwoording en transparantie heeft het Informatieprotocol voor een positieve ontwikkeling gezorgd. Ontwikkelingen zijn zichtbaar geweest binnen de reeds bestaande vormen van verantwoording en transparantie: er is meer openbaarheid gekomen over de procedures van informatie-uitwisseling en inzage in documenten door betrokkenen, en is er een rechterlijke uitspraak geweest waarin de informatie-uitwisseling tussen Belastingdienst en AFM binnen het FEC rechtmatig is geacht. Ook zijn er ontwikkelingen geweest ten aanzien van een nieuw verantwoordingsmechanisme door de melding van persoonsgegevensverwerkingen door het FEC bij het CBP.

Dit artikel is te downloaden van de FEC website.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s