‘Politiek heeft lak aan privacy’ en andere berichten van de Fraudehelpdesk

Ondernemingen dienen zich te realiseren dat de gegevens die zij verzamelen over hun cliënten, relaties en zakenpartners via digitale weg kunnen worden ontvreemd en misbruikt. Verwacht mag worden dat dit in toekomst tot claims zal gaan leiden.

Op de site van de Fraudehelpdesk zijn allerlei berichten over fraude te vinden. Deze berichten hebben vaak ook met privacy te maken, zo illustreert onderstaand overzicht.

  • Politiek heeft lak aan privacy’ “De Nederlandse politiek hecht te weinig waarde aan privacy en straalt uit dat je je daarover vooral niet druk hoeft te maken. En dat is dom. Dat stelt Peter Hustinx voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS), in een interview met de Volkskrant.” 15 juni 2011
  • Medische databases te slecht beveiligdMeer dan de helft van alle online databases met medische gegevens is niet adequaat beveiligd. Onverlaten kunnen te makkelijk toegang krijgen tot individuele accounts. Met de afwijzing van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) door de Eerste Kamer is het nog niet gedaan met alle online platformen, databases en portalen met medische gegevens. Er zijn er zo’n vijftig bekend, die breed of in kleine kring worden gebruikt, vooral door medici en zorgverleners zelf. Ongeveer de helft daarvan is ook toegankelijk voor de patiënten zelf. En van die 25 zijn er zeker veertien niet adequaat beveiligd.” 15 juni 2011. Zie hierover ook het artikel in Webwereld.
  • Fraude plegen wordt steeds makkelijker, “Medewerkers zijn zich vaak onvoldoende bewust van de waarde van data en het risico op bedrijfsspionage omdat ze uitsluitend focussen op het leveren van goede prestaties. Daarnaast neemt de kans op het (onbedoeld) lekken van gevoelige gegevens toe omdat de grens tussen privé en werk vervaagt door sociale netwerken als LinkedIn, Facebook, Twitter en Hyves. (…) Verder is het risico op datamining een ernstig probleem en is cloud-computing populair maar kan het veel security-risico’s met zich mee brengen.” 14 juni 2011

Verstandige ondernemers nemen nu al maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s